Δρομείς υγείας – Νικόλαος Δήμος: Το έργο της καθοδήγησης στη βελτίωση των αθλητών!

Η άθληση σημαίνει ζωή. Αν μάλιστα συνδυαστεί με την κατάλληλη διατροφή και καθοδήγηση, η βελτίωση στο δρόμο των προνομίων είναι δεδομένη. Μια αθλητική παρέα χρειάζεται τον δάσκαλό της, το εξειδικευμένο μέλος που αναλύει τις ιδιότητες του σύνθετου ανθρώπινου σώματος και της συμπεριφοράς του στη πίεση των αγώνων.

Ο κ. Νικόλαος Δήμος, διατροφολόγος στο επάγγελμα και μέλος των δρομέων υγείας του ΜΓΣ Πανσερραϊκού, έχει το χάρισμα να συμβουλεύει καθημερινά τους αθλητές στην επίτευξη των στόχων.

Παρόλα αυτά δεν περιορίζεται μόνο σε αυτό τον ρόλο αφού η άθληση είναι σημαντικό κομμάτι της ζωής του από μικρή ηλικία.

“Ο αθλητισμός για μένα είναι διασκέδαση, χαρά, παρέα, εκτόνωση μέχρι και ψυχοθεραπεία. Ασχολούμαι με τον αθλητισμό από μικρό παιδί. Τα πρώτα βήματα ήταν στο μπάσκετ τότε που όλοι θέλαμε να γίνουμε Γκάλης και Γιαννάκης. Δεν έπαιξα σε υψηλό επίπεδο (μας κέρδισαν τα διαβάσματα) αλλά ερασιτεχνικά συνέχιζα να παίζω μπάσκετ και να τρέχω. Στην συνέχεια ένας τραυματισμός στην μέση, μου στέρησε την δυνατότητα να αθλούμαι αλλά η κολύμβηση με έσωσε και μου έδωσε την δυνατότητα να μπορώ να τρέξω ξανά και να κάνω ποδήλατο χωρίς να έχω κάτι να με εμποδίζει.”

Ως διατροφολόγος ωστόσο μας περιγράφει λεπτομερώς πόσο σημαντική είναι η διατροφή και η ενυδάτωση σε έναν αθλητή αλλά και τα βήματα μιας σωστής δίαιτας.

“Σε αυτήν την ερώτηση θα απαντήσω σαν διατροφολόγος που είναι και το επάγγελμα μου. Καταρχήν το σώμα μας είναι μια χημική μηχανή. Μπορεί να βελτιωθεί μόνο όταν δώσουμε τα κατάλληλα ερεθίσματα αλλά και σωστή τροφή. Κάθε άθλημα έχει διαφορετική προσέγγιση οπότε το διαιτολόγιο των αθλητών είναι μια περίπλοκη υπόθεση αλλά και μοναδική ανάλογα με το άθλημα. Η ενυδάτωση είναι επίσης ένα πολύ σημαντικό κομμάτι στην βελτίωση της απόδοσης. Φανταστείτε ότι ένα 2% αφυδάτωση φέρνει κατευθείαν κόπωση. Επίσης για κάποιον δρομέα που καλύπτει μεγάλες αποστάσεις δεν αρκεί μόνο να αναπληρώσει τις απώλειες των υγρών αλλά πρέπει να λαμβάνει ηλεκτρολύτες, διαφορετικά μπορεί να προκληθούν επικίνδυνες καταστάσεις ακόμη και για την ζωή του αθλητή. Στην δουλειά μου είχα την τύχη να συνεργαστώ με κορυφαίους αθλητές του στίβου και του μπάντμιντον εδώ στις Σέρρες και να πετύχουμε σημαντικές διακρίσεις και επιδόσεις καθώς η αθλητική διατροφή συμβάλει στην ενίσχυση της αθλητικής απόδοσης.”

Δίαιτα και αθλητισμός πηγαίνουν μαζί

“Σε κάποια αθλήματα το βάρος είναι ένας σημαντικός παράγοντας ώστε να επιτευχθεί βελτίωση της απόδοσης. Οπότε μερικές φορές η δίαιτα είναι μονόδρομος. Για να γίνει δίαιτα πρέπει να γίνει με την καθοδήγηση διατροφολόγου ώστε να καλύπτονται όλα τα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη ο αθλητής, να μην είναι γίνεται κοντά σε περίοδο αγώνων και να μην υπερβαίνει τα 2 κιλά ανά μήνα. Πάντως η απρόσεκτη και η απότομη απώλεια βάρους που δεν έχει επιστημονική καθοδήγηση μπορεί να προκαλέσει σημαντική ζημιά στην μυϊκή μάζα του αθλητή και φυσικά μείωση της απόδοσης αντί για βελτίωση. Γι’ αυτόν τον λόγο, καλό θα ήταν να μην εμπιστευόσαστε άτομα που δεν έχουν την επιστημονική κατάρτιση και στόχος τους είναι απλά το κέρδος μέσα από την πώληση σκευασμάτων που μπορεί να είναι επικίνδυνα για την υγεία σας.”

Η έννοια της οικογένειας που χαρακτηρίζει τους δρομείς υγείας ώθησε και τον ίδιο να γίνει μέλος της.

“Οι δρομείς υγείας είναι η ομάδα που επέλεξα να συμμετέχω γιατί αγκαλιάζει και στηρίζει έναν δρομέα άσχετα από ποιον αθλητικό χώρο προέρχεται (το κύριο άθλημα μου είναι η κολύμβηση). Επιπλέον προσπαθεί να διοργανώσει σημαντικά δρομικά event τα οποία αποτελούν πρόκληση για κάθε δρομέα και τέλος θεωρώ ότι προσπαθεί να ενημερώνει και να προσεγγίζει θέματα με αρτιότητα και ανιδιοτέλεια.”

Η ιδιαίτερη συνθήκη που βιώνουμε τους τελευταίους μήνες έχει βάλει ένα προσωρινό φρένο στα όνειρα και τις προσδοκίες παρόλα αυτά ο κ.Νικόλαος Δήμου οριοθετεί τους επόμενους αγωνιστικούς στόχους του.

“Καταρχήν εύχομαι όλοι να είμαστε υγιείς και να ξεπεράσουμε αυτήν την δύσκολη περίσταση. Αν με το καλό ξεκινήσουν οι αγώνες στόχοι μου περιλαμβάνουν συμμετοχή σε αγώνες 5km και 21km όπως Voreia Serres Trail Run και νυχτερινός ημιμαραθώνιος Θεσσαλονίκης. Συμμετοχή στον αγώνα τριάθλου almira που γίνεται στην Κατερίνη και συμμετοχή στους κολυμβητικούς αγώνες Masters με τα χρώματα του ΟΦΚ Σερρών.”

Δήμος Νικόλαος
Διαιτολόγος Διατροφολόγος M.Sc.

newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter του Μ.Γ.Σ Πανσερραϊκός, για να μαθαίνετε πρώτοι, τα νέα του συλλόγου μας!