Δρομείς υγείας – Ζωή Γιάννελερ: Η διάχυτη ευεξία και η μετάδοση του αθλητικού πνεύματος!

Ο αθλητισμός, η κοινωνική προσφορά και ο σεβασμός προς την φύση αποτελούν αναπόσπαστα κομμάτια της καθημερινότητας των Δρομέων υγείας του συλλόγου.

Οι αθλητές του βρίσκονται διαρκώς στον στίβο της εκπαίδευσης και της μεταλαμπάδευσης των αξιών τους σε όλους αυτούς που αναζητούν ευεξία και προστασία του περιβάλλοντος.

Το τρέξιμο και οι αγώνες μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων είναι το δυνατό τους σημείο αλλά το ίδιο ισχύει και για τα περιβαλλοντικά ένστικτα και την εκπαίδευση της κοινωνίας.

Αυτές οι αρχές διέπουν και την αθλήτρια του συλλόγου, Ζωή Γιάννελερ που εξιστορεί με κινηματογραφικό τρόπο και λεπτομερώς όλες τις σκηνές και συναισθήματα που νιώθει ως δρομέας και ως μέλος του ΜΓΣ Πανσερραϊκού, στο δρόμο της κληροδότησης ενός υγιούς περιβάλλοντος στη μελλοντική κοινωνία.

-Αναμφίβολα η στρατηγική είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι στους αγώνες μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων. Πόσο σε βοηθάει η εμπειρία σου σε συνδυασμό με την καλή προετοιμασία, να κάνεις σωστή κατανομή των δυνάμεων και της πνευματικής σου αντοχής;

“Ξέρεις πια όλο και καλύτερα πώς να τρέξεις, τι δυνάμεις να βάλεις και τι δυνάμεις να κρατήσεις, πώς να αναπνέεις, πώς να συγκεντρώνεις το νου σου και πώς να διώχνεις τις αρνητικές ή περιττές σκέψεις.

Με λίγα λόγια, πώς να συνδυάσεις όσο γίνεται πιο σωστά τον εκάστοτε στόχο σου με την αποδοχή του εαυτού σου εκείνη τη συγκεκριμένη μέρα, ώστε να πετύχεις ένα ικανοποιητικό και αξιοπρεπές αποτέλεσμα. Γιατί, σημασία τελικά δεν έχει πώς θα ξεκινήσεις τον αγώνα, αλλά πώς θα τον τερματίσεις. Είναι ωραίο να τερματίσεις όρθιος και δυνατός. Αν καταφέρνεις και με χαμόγελο, αυτό είναι το καλύτερο!”

-Το οικογενειακό κλίμα και οι δράσεις είναι στοιχεία που χαρακτηρίζουν την ομάδα του ΜΓΣ Πανσερραϊκού. Το έργο και η προσφορά στον αθλητισμό και την κοινωνία των Σερρών βρίσκει αποδοχή. Αποτελεί διαχρονικά μεγάλος στόχος σας η αλλαγή νοοτροπίας των πολιτών, η ανάπτυξη αθλητικών ενστίκτων και προστασίας του περιβάλλοντος;

“Έτσι είναι, και γι’αυτό ακριβώς δημιουργήθηκε και το Τμήμα Δρομέων Υγείας του Πανσερραϊκού. Για τη μετάδοση του αθλητικού πνεύματος σε ακόμη μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας των Σερρών.

Αθλητικό πνεύμα σημαίνει σεβασμός στον άνθρωπο. Κι ο άνθρωπος δεν είναι μόνο σώμα, αλλά πάνω απ ‘ όλα είναι νους και ψυχή.

Ταυτόχρονα και αδιαχώριστα, σεβασμός στον άνθρωπο σημαίνει και σεβασμός στη φύση. Αυτό θέλουμε έντονα και συνειδητά, αυτό επιδιώκουμε έμπρακτα στην ομάδα μας.

Ο σκοπός μας είναι να παρακινήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους συμπολίτες μας να αγαπήσουν το τρέξιμο και έτσι, μέσα από τις ωραίες βόλτες μας να γνωρίσουμε καλύτερα τον τόπο μας. Να έρθουμε σε επαφή με την ομορφιά του και να βρούμε τρόπους να την αναδείξουμε και να την ενισχύσουμε ακόμη. Να συμβάλλουμε ώστε να γίνει το περιβάλλον μας πιο υγιές, κάνοντας πιο υγιή τη δική μας στάση απέναντί του. Και το κυριότερο όλων, αυτή τη στάση να κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας, τη μελλοντική κοινωνία.”

-Οι αγώνες μεγάλων αποστάσεων χαρακτηρίζονται από σκληρή προετοιμασία και αρκετή κούραση. Πως ισορροπείς αυτά τα συναισθήματα και πόσο απολαυστική είναι η διαδρομή στη φύση;

“Ναι, η κούραση και γενικότερα ο υψηλός φόρτος, πηγαίνουν χέρι – χέρι με τις προπονήσεις και τους αγώνες στο τρέξιμο μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων. Το ανθρώπινο σώμα όμως είναι φτιαγμένο για να κινείται, όχι για να κάθεται. Από τη στιγμή που ο άνθρωπος στάθηκε στα δυο του πόδια, τρέχει.

Είναι λοιπόν η κατεξοχήν φυσική του κίνηση, απλά εμείς το ξεχάσαμε στην πορεία των αιώνων κι επαναπαυτήκαμε στα εύκολα. Ποιος είπε ότι δε χρειάζεται προσπάθεια, και κούραση, και καταπόνηση ακόμη, σεβόμενοι βέβαια πάντοτε τα όριά μας. Χωρίς κανένα λόγο να μας τρομάξουν όλα αυτά, γιατί αντισταθμίζονται με τον καλύτερο τρόπο: την επιβράβευση από τον ίδιο μας τον εαυτό. Δεν είναι λίγες οι φορές που ξεκινάς την προπόνησή σου με κακή διάθεση, άγχος, δυσπιστία, κούραση.

Κι όμως, όταν την έχεις ολοκληρώσει, είσαι άλλος άνθρωπος! Στο τέλος, εκεί που το σώμα έχει βάλει όλη του τη δύναμη, εκεί που ίσως λες δε θα άντεχε άλλο, αυτό που σε πλημμυρίζει είναι μια διάχυτο αίσθημα ευεξίας! Νιώθεις τα πόδια σου βαριά, και την ψυχή σου ανάλαφρη. Την καρδιά σου ανοιχτή και την ενέργειά σου στα ύψη. Το συναίσθημα που πλέον σε κατακλύζει είναι η χαρά κι αυτό έρχεται να αντισταθμίσει τον οποιονδήποτε βαθμό κούρασης. Ενώ επίσης έχεις τονώσει την αυτοπεποίθηση και τον αυτοσεβασμό σου: τα κατάφερες κι αυτό δεν είναι λίγο.

Η αίσθηση είναι κυριολεκτικά μαγική! Τόσο, που ήδη ανυπομονείς για την επόμενη δύσκολη προπόνηση.. Και επειδή το τρέξιμο σε φέρνει κοντά στη φύση, η μαγεία πολλαπλασιάζεται.

Ακόμη κι αν τρέχεις μέσα στην πόλη, έχεις τη δυνατότητα να δεις άλλα πράγματα, να βρεις ομορφιές, που διαφορετικά ίσως ποτέ δε θα πρόσεχες.

Πόσο μάλλον όταν τρέχεις στην ανοιχτής φύση. Βουνό, θάλασσα, πεδιάδα. Οι εικόνες, οι ήχοι, οι μυρωδιές, η γαλήνη και η ηρεμία.. Όλα οξύνουν τις αισθήσεις σου κι εμπλουτίζουν τα συναισθήματά σου. Το σίγουρο είναι ότι ξεχνάς την κούραση και θέλεις απλά να συνεχίσεις να τρέχεις. Τι καλύτερο να σκεφτώ από τη φύση? Μόνο το συνδυασμό της φύσης με το τρέξιμο.”

newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter του Μ.Γ.Σ Πανσερραϊκός, για να μαθαίνετε πρώτοι, τα νέα του συλλόγου μας!